Historien vår


Siden 1973 har Sykle til jobben spredd folkehelse og aktivitetsglede over hele landet. Vi bidratt til svetteperler, tunge pedaltråkk, slitte joggesko – og bærekraft, smil, samhold og sunn konkurranse blant kolleger, venner, politikere, kjendiser og kongelige. 

Den viktigste gevinsten? Mer aktivitet, mer energi og mindre utslipp. 



I 2023 syklet Kronprins Haakon hele veien fra Skaugum til Slottet for å markere Sykle til jobbens 50-års jubileum. Etterpå møtte han pressen på Slottsplassen.


“En superfin dag å sykle til jobben! Jeg tok det rolig og kom litt i gang med sesongen, så det var veldig bra. Fint at det er mange som er med på Sykle til jobben".

H.K.H. Kronprins Haakon 



Sykkelen slo for alvor igjennom på 1890-tallet, og åpnet for helt nye muligheter til å komme seg rundt på egenhånd.  


Ved velocipedridning fremkaldes en let transpiration, men man sveder sjelden formeget"

Norsk Idrættsblad,1891


Utover 1900-tallet ble sykkelen så billig at også arbeiderklassen fikk råd. Sykkelen var et viktig verktøy i familiens hverdag fram til rasjoneringen av privatbiler tok slutt på 1960-tallet.



I 1970 startet Bedriftsidretten en større satsning på breddemosjon, med oppstart av flere landsdekkende sykkeltrim-aktiviteter i samarbeid med Norges Sykkelforbund, Syklistenes Landsforbund og Sykkel- og mopedrådet. I 1973 arrangerte vi sammen den første Sykle til jobben-aksjonen.



Påmelding foregikk gjennom et skjema på arbeidsplassene og klassene ble inndelt etter bedriftens størrelse. Etterhvert kunne alle være med, uavhengig av medlemskap i bedriftsidretten. Sykling som treningsform fikk en boom utover 80-90-tallet, tett koblet til tidsriktig gul treningsjakke og fullt utstyr. 



De siste 20 år har Sykle til jobben utviklet seg fra å være en ren sykkelaksjon til å bli en helhetlig aktivitetskonkurranse. 

Både deltakere og bedrifter etterspurte muligheter for å inkludere alle, uansett mosjonsnivå og avstand til arbeidsplassen. Derfor ble all type hverdagsaktivitet premiert, i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger om 30 minutters aktivitet daglig.  


Økende fokus på klima og bærekraft har gitt aksjonen en ny dimensjon utover fellesskap og folkehelse. En CO2-kalkulator som summerer årlige reduserte utslipp ble lansert i 2011. 

I dag samarbeider vi tett med norske kommuner over hele landet og støtter satsning på sykkelveier og helårssykling, inspirert av andre europeiske byer.  

Digitalisering har også gitt ny innsikt som forbedrer kampanjen og styrker kommunikasjonen med deltakere, samarbeidspartnere, myndigheter og media.  

Kilder: Bedriftsidrettens arkiver og forskning.no